В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България е сред държавите в ЦИЕ с очаквания за по-голям ръст на застрахователния пазар

Александър Захариев, директор „Финансово консултиране“ в Делойт България, В развитие, 26.01.2021

15:03 | 26 януари 2021
Обновен: 15:04 | 26 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Застрахователният сектор в България продължава да бъде активен, като нашата страна е втора в ЦИЕ по ръст на цена на премии след Латвия. Първата причина за това ценово движение е фактът, че тръгваме от по-ниска база и втората - над 75% от българския застрахователен пазар е свързан с "Гражданска отговорност" и "Каско", които през последните пет години са обект на засилен регулаторен натиск. Това сподели Александър Захариев, директор „Финансово консултиране“ в Делойт България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"За целия регион на ЦИЕ се забелязва стабилен ръст на застраховането, особено в общото. Както в България, така и по другите страни общото застраховане е далеч по-масово, отколкото животозастраховането. Тази форма на застраховка все още среща трудности поради липса на популярност, регулаторен натиск, Covid кризата и инвестиционния си елемент".

По думите на госта регионът на ЦИЕ може да бъде разделен на три групи, като развиващите се пазари, сред които България, Румъния, Литва и Сърбия, предоставящи по-ниско проникване на застрахователни услуги и по-ниска цена на премии, са държавите, в които се очаква по-голям ръст на пазара.

"Най-зрелите и най-големите застрахователни пазари са Полша и Чехия, където очакванията за ръст са и най-песимистични - именно това разделение движи сделките за сливания и придобивания", посочва Александър Захариев.

"Няколко са факторите, които предизвикаха голямата активност на тези сделки въпреки пандемията. На първо място е консолидацията на пазара - ЦИЕ продължава да бъде изключително разпокъсан пазар, като основните играчи на тази сцена са четирима - Vienna Insurance Group, UNIQA, Allianz и Assicurazioni Generali. Въпреки това на пазара има около 15-20 второстепенни компании, което е и причината за фрагментацията на региона".

"Основната цел на тази консолидацията, освен да адресира пазарната фрагментация, е използването на значителни синергии при тези придобавния, свързани с контролиране на разходите за общото застраховане", посочва събеседникът.

По думите на директора „Финансово консултиране“ в Делойт България вторият основен фактор, влияещ върху сключването на тези сделки, са регулациите.

"Това е изключително регулиран бизнес, особено в пенсионното осигуряване и животозастраховането. Ние отчитаме серия от сделки, въпреки че са по-малки, но въпреки това силно регулирани".

По отношение на по-големите и интересни сделки през последните години Александър Захариев посочи сравнително скорошна, преди около месец, между Vienna Insurance Group и придобиването на застрахователния бизнес в ЦИЕ на Aegon Nederland.

"Сделката обхващаше четири региона - Полша, Унгария, Словакия и Турция. Deloitte беше консултант на Vienna Insurance Group по сделката, която беше на стойност 830 млн. евро и екипът на нашата компания, ангажиран по придобиването, наброяваше над 80 души".

В разговора беше засегната и темата за застрахователните трансакции у нас за периода 2015-2020 г., като Александър Захариев поясни, че някои от тях са свързани с вторични последствия от смяна на собствеността, продукт на други по-мащабни трансакции.

"Сред най-значимите са придобиването на ОББ от белгийската КВС и това на Сосиете Женерал Експресбанк от OTP Bank чрез Банка ДСК".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.