В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Златните години в масовия туризъм никога няма да се върнат

Доц. Соня Алексиева, преподавател в НБУ и ПР експерт в областта на туризма, В развитие, 22.01.2021

15:28 | 22 януари 2021
Обновен: 15:29 | 22 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Златните години в масовия туризъм може би никога няма да се върнат,  но поне можем да се опитаме да се приближим до тях. За тази цел обаче ще са ни нужни адаптация, сигурност, превенция, персонализирани решения и безконтактни технологии. Това заяви доц. Соня Алексиева, преподавател в НБУ и ПР експерт в областта на туризма, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Не бих говорила за изчезване на масовият туризъм, а по-скоро за преосмисляне, промяна, търсене на алтернативен и устойчив туризъм“.

„Стимулиране на вътрешен туризъм, повече използване на безконтактни технологии, превенция и търсене на сигурност са тенденциите, които се забелязват в сектора на туризма в световен мащаб“, заяви Алексиева.

„Асоциациите очакват по-бързото отваряне на границите за рестарт на най-засегнатия от пандемията бизнес“.  

„Това, което ме притесни е че белгийският премиер предложи всички пътувания, било то развлекателни или бизнес, да бъдат забранени, ако няма основателна причина за тях. По-късно това предложение бе одобрено от Германия‘, каза Алексиева.

„Трябва да мислим не толкова за забраните а с какво можем да ги заменим. Един от отговорите е търсене на алтернативен устойчив туризъм“.

„Факт са песимистичните очаквания, че мегасъбитията никога няма да се върнат, но може би ще се преформатират групите и ще се насочим към това, за което се говори от доста години насам – да се търси здравен, спа и  wellness туризъм”, коментира Алексиева.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.