В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Бизнесът в България е все по-отворен към гъвкави форми на заетост

Мария Стоева, мениджър „Продажби и бизнес развитие“ в „ManpowerGroup България“, В развитие, 20.01.2021

15:46 | 20 януари 2021
Обновен: 15:47 | 20 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Работодателите са отворени към гъвкави форми на заетост, като почасова работа, наемането на външен персонал и аутсорсване на определени услуги. Това заяви Мария Стоева, мениджър „Продажби и бизнес развитие“ в „ManpowerGroup България“ в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Тя допълни, че в момента не се наблюдава намалено предлагане и търсене на работа.

„Стандартно януари месец е не толкова активен за икономиката, но през декември наблюдавахме сериозен ръст на заетостта в различни индустрии, като бизнеса с бързооборотни стоки и търговията.“

На фона на секторите, които са засегнати най-много от пандемията – хотелиерството, туризмът и транспортните услуги, други сфери продължават да се развиват и да наемат нов персонал, стана ясно от разговора.

„Сферите на информационните технологии, киберсигурността и интернет търговията, продължават да наемат изключително много хора. Това, че има по-малко обяви за работа, не означава, че предлагането е по-малко. Голяма част от компаниите се научиха да използват своите вътрешни бази данни и компании за подбор на персонал“, отчита Стоева.

По думите й в определени индустрии пандемията е наложила замразяване на заплатите, докато при информационните технологии темповете на растеж не са се забавили, а напротив – заплащането продължава да се увеличава.

"През настоящата година очакванията са най-търсените професии да продължат да бъдат в сферата на онлайн търговията, киберсигурността, информационните технологии и здравното обслужване".

„Разчитаме, че ще има раздвижване, особено след като започна и процесът по ваксинация. Очакванията са ни, че около лятото пазара на труда ще бъде по-спокоен отколкото беше през 2020 г.“, казва Стоева.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.