В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Затягането на ограниченията в Германия помрачава настроението на инвеститорите

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 18.01.2021 г

15:34 | 18 януари 2021
Обновен: 16:08 | 18 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg

Има няколко предупредителни сигнали към инвеститорите през последните няколко дни, като например все повечето сигнали за затягане на мерките във връзка с ограничаване на пандемията в редица държави, сред които и Германия. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Предстои да се проведе среща на върха за федералните провинции в Германия, за да се вземе окончателно решение. Чуват се призиви за въвеждане на комендантски час, абсолютно задължителното въвеждане работа от вкъщи и ограничаване на транспорта, което няма как да не се отрази на настроението на пазарните участници. Това понижи Dax с почти един и половина процента в петък и доведе до седмичен минус от почти два процента. Dax се отдалечи от рекорда си от 14 132 пункта, достигнат на 8 януари“, коментира Попов.

В допълнение, според него едно ново блокиране може да доведе до намаляване на частното потребление и то до такава степен, че дори и при успешни ваксинации нивото на това потребление няма да достигне нивата си от преди Covid кризата поне до края на 2022 г.

Попов коментира и новината от тази седмица, че центристът Армин Лашет беше избран за председател на Християндемократическия съюз (ХДС).

„По този начин той е напът да стане кандидатът на консервативната партия за канцлер на федералните избори през септември и да наследи поста на Ангела Меркел“.

По думите на госта освен към Германия тази седмица погледите ще бъдат насочени и към САЩ. Той припомни, че Джо Байдън представи плана си за излизане от кризата.

„Стойността на пакета от помощи е 1,9 трилиона долара. В него се предлага приетите през декември преки плащания за милиони американски граждани да бъдат увеличени с 1400 долара от сегашните 600 долара“, каза Попов.

Той допълни, че планът ще удължи до септември временното подпомагане при безработица и мораториума върху принудителното извеждане на хора от жилища и възбраната за отнемане на имоти. Освен това трябва да се разширят и възможностите за платен отпуск за служители, които са болни, влизат в карантина или трябва да се грижат за други хора.

Главният редактор на Investor.bg засегна и темата за еврозоната, към която се очаква страната ни да се присъедини през 2024 г.

„Вероятно пандемията ще доведе еврозоната до двойна рецесия, като повечето анализатори започнаха да ревизират прогнозите си в посока надолу. Според Bloomberg Economics възстановяване може да се очаква едва през лятото, когато може да е по-сериозен и броят на ваксиниранитe“, каза Попов.

Целият разговор вижте във видеото.

Повече новини от света на технологите четете на Investor.bg