В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Луксозните имоти се оказаха най-стабилната инвестиция, цените им бавно ще се покачват

Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates, В развитие, 18.01.2021

15:23 | 18 януари 2021
Обновен: 15:24 | 18 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

На годишна база пазарът на луксозни имоти отчита ръст от 12% на клиентите си през 2020 г. Това заяви Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Въпреки, че имахме два затворени месеца - март и април, когато бе първият епизод на пандемията, последното тримесечие на годината бе много силно, защото инвестицията в имот се оказа отново най-стабилната инвестиция“, заяви Илиева.

В България също така се отчита ръст на цените на имотите в сегмента от 3%, а не очакваният по-рано голям спад, каза гостът.  

„Новото строителство, което бе запланувано за 2020 г. не се реализира, някои проекти бяха задържани, а строежът на други дори и не започна. Сега търсенето отново изпреварва предлагането и очакванията са за бавно покачване на цените“.

„Пазарът е стабилен, цените няма да спаднат“, прогнозира Илиева.

Според госта една от тенденциите за миналата година е, че купувачите са търсили къщи в районите около големите градове, като в случая на София това са Панчарево, Банкя и село Лозен.

„Друга важна тенденция е възприемането на краткосрочно отдаване под наем за 4,6 или 8 месеца“.

Илиева поясни, че за луксозният сегмент при жилищата на първо място по важност е локацията, следвана от гледката, площ, дали жилището се намира в затворен комплекс и каква е обграждащата среда.

„Покупката на луксозен имот не е рационално решение. То е емоционално решение“.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.