В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Огромната парична ликвидност изкривява цените на енергийните пазари

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов“, В развитие, 06.01.2021

16:54 | 6 януари 2021
Обновен: 13:48 | 13 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Във финансовите пазари има огромна ликвидност, много свободни пари и инвеститорите се насочват към енергийните борси. Проблемът е, че те са изключително малки в сравнение с финансовите и когато започнат да се наливат много средства, пазарът се изкривява. Това заяви адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов“, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Наблюдаваме спекулативен пазар, който се влияе от финансовия сектор и се използва повече за инвестиции, отколкото за търгуване на определени вещи”, коментира Кискинов.  

“Пазарите в момента се движат ирационално, няма сериозни фундаменти за такива цени”.

По думите на експерта средната цена за базов продукт на Българската независима енергийна борса през 2020 г. е по-ниска отколкото е била през 2019 г.

Той отбеляза, че за първото шестмесечие на 2020 г. средната цена е 66,36 лева за мегаватчас, а за второто - 87,35 лева за мегаватчас. За сравнение - средната цена за базов продукт през 2019 г. е 92,63 лева за мегаватчас, стана ясно още от разговора.

Кискинова добави, че през 2020 г. е отбелязан рекорд на търгуваните количества електроенергия на БНЕБ.  

“Имаме в пъти увеличение на търгуваните количества. На пазара “Ден напред” ръстът спрямо миналата година е около 50%, за сметка на пазара на “Двустранни договори”, който е “замрял” с два пъти по-ниски количества”,

посочи гостът.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "В развитие" гледайте тук