В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Практиката ще покаже дали има оставена вратичка в полза на кредитора в ЗЗД

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", В развитие, 02.12.2020

14:11 | 2 декември 2020
Обновен: 15:52 | 2 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

Абсолютната давност ще влезе в сила шест месеца след нейното обнародване на 1 декември, засягаща физическите лица и техните финансови задължения, като изкючения ще има само за определени вземания - непозволено увреждане, вземания по Кодекса на труда, трудови възнаграждения и интересно - по повод приватизационна сделка. Това коментира адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", в предването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Това мен, което ме притеснява е когато задължението е "отсрочено" или "разсрочено". Законът за задълженията и договорите (ЗЗД) не работи с тези понятия и не може да бъде направена разлика кога едно задължение е отсрочено или разсрочено. Дали това разграничаване се прави с едностранно заявление на кредитора или със споразумение с длъжника - не се знае." 

Адвокат Кискинов изрази опасения, че тази липса на пояснение и дефиниция в правния текст ще породи бъдещи съдебни спорове.

Може би този аспект от закона не е бил достъчно прецизно преценен от народните представители, т.е. ще може ли кредиторът едностранно да удължи давността. Поради тази причина единствено практиката ще покаже дали е налице вратичка в негова полза.

По отношение Българска независима енрегийна борса (БНЕБ) и търгуваната енергия през изминалите дни Кискинов посочи нарастващия брой на търговските участници, които съзряват атрактивността на БНЕБ и ниските цени, от които са се възползвали. 

"Във вторник, с ден на доставка сряда, цената от 139 лв за мегават час достигна 235 лв, но според мен тази стойност ще се нормализира до около 130 лв през утрешния ден".

По думите на госта се забелязва нарастване на количествата, предлагани от Български Енергиен Холдинг ЕАД, но прави впечатление, че не участва ТЕЦ "Марица Изток 2".

Във връзка с Газов хъб "Балкан" адв. Кискинов коментира, че се отчита напоследък динамична търговия на нива между 2-9 хиляди мегават часа, изтъргувани на ден, при сравнително устойчиви цени от около 25-26 лева, което е добър индикатор.

"Промените по отношение на Наредба № 3 са продължение на въвеждането на лицензионен режим в енергетиката, свръзан с търговията на природен газ. Промените бяха обсъдени днес в КЕВР и би трябаво да предоставят правото на търговците да подават лицензи от 1 януари до 1 октомври". 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.