В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Има натиск за поскъпване на електроенергията, БНЕБ до голяма степен остава незасегната

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", В развитие, 18.11.2020

13:40 | 18 ноември 2020
Обновен: 14:39 | 18 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

Цените на електроенергията на българския и регионалните пазари са доста разнообразни. Някои от тях са озадачаващи, свидетели сме дори на ситуации, в които има съмнения за пазарни манипулации. Това каза адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Кискинов посочи, че на пазарите има натиск за ръст на цените, което донякъде не засяга Българската независима енергийна борса, включително заради индикациите за сериозно количество електроенергия от възобновяеми източници.

По отношение на цените на газов хъб Балкан Кискинов заяви, че те варират между 25,9 и 26 лева за мегават час.

Друга тема, на която юристът се спря, е решението на Конституционния съд да обяви употребата на трафични данни за проследяване на лица за противоконституционни.

Според него това е много важно решение, тъй като в противен случай органите на Министерството на вътрешните работи биха имали почти безконтролен достъп до трафични данни за местоположение на лица, поставени под карантина, за период от 6 месеца.

“Постановлението на Конституционния съд е много важно - правото на неприкосновеност на личния живот не следва да има различен обем в щастливите и нетолкова щастливи времена”.

Гостът коментира и измененията в Гражданско-процесуалния кодекс за провеждане на видео заседания. Той посочи, че чрез тях се дава възможност отсрещна страна или свидетел да се включват дистанционно в съдебно заседание.

“Промяната има най-голям смисъл за дистанционно разпитване на свидетели”, отбеляза юристът.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.