В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Посещенията на българи в Германия се възстановяват бързо след премахване на ограниченията

Кристиан Салай, регионален директор на Туристически борд на Германия (DZT), В развитие, 04.11.2020

14:17 | 4 ноември 2020
Обновен: 14:42 | 4 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Преди настъпването на коронакризата пътуванията от България към Германия отчитоха ръст в продължение на десет последователни години. Но при настъпването на пандемията входящият туризъм се срина с почти 60 на сто. Въпреки този общ спад посещенията на българи са намалели с 36 на сто, което е почти двойно по-малко от средните равнища и пазарът се възстановява бързо след премахването на ограниченията за пътуване. Това заяви Кристиан Салай, регионален директор на Туристически борд на Германия (DZT), в предването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Тази тенденция поставя България в челната десетка на възстановяващи се пазари за Германия. Това е така поради две причини: първо, много българи пътуват с кола до Германия - приблизително една трета от тях и 60 на сто със самолет, а втората редпоставка опира до регионалния манталитет - българите по-малко се страхуват от появата на неочаквани ситуации, пътувайки в Германия"

От разговора стана ясно, че най-голям дял от пътуванията до германската държава на българи заемат бизнес пътуванията (39%), като това подчертава "силните бизнес връзки между двете ни страни", коментира Кристиан Салай. На второ място се нареждат вакационните пътувания - 36 на сто.

"В Германия много добре се справихме със санитарната ситуация и хигиенните мерки, като същевременно се опитахме и продължаваме да се опитваме да намерим баланса между извършване на дейности и безопасност ..., но също така пандемията породи и промяна в самия туризъм - посетителите вече предпочитат индивидуалните разходки и тези сред околната среда - именно поради безопасността ... Туристическият сектор в Германия е този с най-много работодатели и затова е във фокуса на правителството по отношение на подпомагане на заетостта и неговото функциониране"

"Най-посещаваната дестинация е Бавария заради замъците и планините, като Баден-Вюртемберг във федерална провинция Хесен се нарежда на второ място", коментира Кристиан Салай.

Според прогнозите на Туристически борд на Германия българският туристически пазар ще се възстанови по-бързо, тъй като тръгва от по-ниска база.

"Уверен съм, че туризмът в България ще си възвърне нивата от минилата година в края на 2022 г., докато при Гермния възстановяването ще отнеме поне още една готина поради зависимостта ни от бизне пътуванията". 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.