В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Завръщането на България на дълговия пазар е възможност за зелени инвестиции

Д-р Марина Стефанова, автор и създател на CSR AdviceBox, експерт по КСО, В развитие, 21.09.2020

13:47 | 21 септември 2020
Обновен: 16:13 | 21 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Интересът на инвеститорите към зелените финанси нараства. Съвсем скоро ще има много повече инструменти за устройчиво финансиране. Това каза д-р Марина Стефанова, автор и създател на CSR AdviceBox и експерт по корпоративна социална отговорност, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Големите инвеститори имат интерес. Това си личи и от общите проекти на Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка. От друга страна видяхме примера на Германия, която пусна държавни зелени облигации и към тях имаше двоен интерес. Има и единични случаи, при които млади хора изискват от пенсионните си фондове комуникация относно зелените финанси". 

От гледна точка на компаниите д-р Марина Стефанова даде за пример Alphabet, която емитира голям брой устойчиви облигации, голяма част от които бяха насочени и към движението Black Lives Matter.  "Не сме били свидетели досега в толкова ясно инвестиране в "социални" облигации", коментира експертът  по корпоративна социална отговорност. 

По отношение на България д-р Стефанова каза, че страната ни разчита на международната политика и на ЕС и няма личен ангажимент към климатичните цели. 

"България няма ясна дипломация за опазване на околната среда и индивидуална позиция. Ние сме пасивна страна на преговорите в ЕС. Онова, което ни липсва, е дългосрочна визия. Липсва нашето позициониране в тази нова нисковъглеродна реалност". 

Според нея завръщането на България на дълговия пазар е възможност за зелени инвестиции, но е нужен "управленски капацитет за създаване на такъв тип иновативни инструменти". 

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.