В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Саша Безуханова: Ролята на жената нараства в ерата на дигиталната трансформация

Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, В развитие, 15.09.2020

13:09 | 15 септември 2020
Обновен: 16:04 | 15 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Автоматизацията ще открие възможност за повече общуване между хората, както и за повече творческа дейност и досег до природата. Ролята на жената в този контекст ще бъде голяма. Културата за нулев отпадък е водена от жени. Това е също територия, свързана с бъдещето. Има смисъл да сменим парадигмата относно ролите на мъжа и жената. Това мнение изрази Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Саша Безуханова обясни, че конференцията SHEleader@digital 2020, която ще се състои на 17 и 18 септември, е европейски форум, на който е домакин България. Събитието е организирано под формата на въпроси и отговори, касаещи бъдещето на жените в ерата на автоматизацията.

"Ние даваме седем отговора как автентичната роля на жените не просто ще попълни липсващите бройки сред експертите, а ще подкрепи и води процеса на новата икономика в свят, който създаваме, докато го изучаваме", уточни тя.

Сред гостите не мероприятието са Киара Кораза, изпълнителен директор на мрежата на жени в подкрепа на бизнеса и обществото Women’s Forum for the Economy and Society; Борина Андриеу, директор на едно от най-авторитетните архитектурни студиа в Франция. Други гости ще бъдат Ева Майдел, Диана Стефанова, Красимира Райчева, както и активисти по темата за жените, всеки в своята област. Освен това са поканени Антони Райжеков, Албена Баева – авангардни дигитални артисти.

"Климатичната криза "чука на вратата ни" и иска знание и мобилизация  - в такова време жените ще играят важна роля".

Безуханова отбеляза, че все още утвърдените в различен социалнокултурен контекст модели за мъжко-женските роли в обществото определят територията на инженерната професия и дигиталното развитие като водена от мъжете.

"В Европа жените, които работят в дигиталната индустрия, са 17%", подчерта тя и изтъкна по-ниското заплащане от 11% спрямо това на мъжете.

По думите на основателката на MOVE.BG жените решават добре софтуерни задачи и подкрепящи роли в екипите, които предстои да бъдат автоматизирани. В този ред на мисли Безуханова спомена, че има нужда от преквалификация и по-дълбоко разбиране за типа задачи.

"Коронавирусната пандемия показа, че неплатената домашна работа се поема основно от жени".

Саша Безуханова посочи, че е добре лидерството на мъже в компаниите и на политическо ниво да се ангажира с осигуряване на среда за жените с талант, които да получат пространство за своето кариерно развитие. Според  нея друга необходима възможност са квотите като временна мярка.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.