В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Валентин Колев: Бъдещето на Мини Марица-изток ще е безпроблемно, ако държавата плаща емисиите ѝ след 2025 г.

Проф. Валентин Колев, енергиен експерт и декан на Електротехническия факултет в ТУ-София, В развитие, 09.09.2020

14:26 | 9 септември 2020
Обновен: 17:01 | 9 септември 2020
Автор: Николета Рилска

В резултат на намаленото производство на електрическа енергия, което се дължи на Covid-19, както и на ниската цена на международните пазари, централите ни стават неконкурентни. Това заяви проф. Валентин Колев, енергиен експерт и декан на Електротехническия факултет в ТУ-София, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

“В Германия потреблението на електроенергия спадна с 25%, в България - с 4%, но производството се понижи с 15% заради намаления износ... Тази година се очаква да имаме три пъти по-малък износ”. 

Колев коментира и предоставената държавна подкрепа за комплекса “Мини Марица-изток” в размер на 55 милиона лева. Той отбеляза, че ако страната ни има финансова възможност да заплаща квотите за отделяния въглероден диоксид - в рамките на регламента на Европейската комисия, влизащ в сила от 1 юли 2025 г., то продължаващото функциониране на комплекса няма да бъде проблем. 

“Транформацията на този компелкс ще струва много пари. Ако той премине на природен газ например, ще са необходими 200 милиона лева инвестиции за преоборудване на горивните системи. След това ще трябва да даваме още повече пари заради скъпата горивна компонента на природния газ”, обясни Колев. 

По негови думи цената на качественото трансформиране на региона, включващо преквалифициране и пренасочване на работната сила, може да достигне 20 милиарда лева. 

“Независимостта на българската енергетика се гарантира единствено от производството с местно добивани въглища. Ако трябва централите да работят на газ, няма да имаме енергийна независимост, защото този газ до доставяме отвън”, добави експертът.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук