Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Анализатор: Подкрепата за „Мини Марица-изток“ е в противоречие с политиките на ЕС за декарбонизация

Мартин Владимиров, икономически анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, Бизнес старт, 09.09.2020

10:14 | 9 септември 2020
Обновен: 11:55 | 9 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова

Финансовата подкрепа за „Мини Марица-изток“ е в противоречие с официалните политики на Европейския съюз за декарбонизация, коментира Мартин Владимиров, икономически анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Във вторник стана ясно, че „Български енергиен холдинг“ ЕАД ще предостави дългосрочен заем в размер на 50 млн. лв. на най-голямото въгледобивно предприятие „Мини Марица-изток“ ЕАД. Енергийният министър Теменужка Петкова обасни, че холдингът отпуска средствата за осъществяване на инвестиционната програма и ремонтни дейности в мините, както и допълнително 5 млн. лв. за увеличение на заплатите на служителите от месец октомври тази година.

„Трудно обяснимо е защо точно сега идва този заем и как ще бъде върнат той, липсва точно обосновка за какво ще бъдат похарчени парите. Вместо да видим оптимизиране, преструктуриране, се наливат средства в един изоставащ сектор и то на фона на Зелената сделка на Европа“, каза още Мартин Владимиров.

По думите му инвестиционната програма на мините от години не се изпълнява в срок.

„Предприятие, което намалява добива на въглища и намалява дейността си като цяло няма логика да увеличава инвестициите си“.

„България трябва да започне постепенно да трансформира лигнитните региони на страната. Ранното извеждане на най-замърсяващите лигнитни централи е най-доброто нещо от финансова гледна точка. 2025 г. е крайният срок за извеждане на всички мощности. След този период те няма да могат да получават компенсации и субсидии от държавата“, обясни анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията.

„Ако говорим за дългосрочно бъдеще, то е мрачно и няма смисъл да се залъгваме. Най-оптимистичният сценарий е затваряне до 2030 г.“

Целия разговор вижте във видео.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук