В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: ЕК може да задейства наказателна процедура заради Марица изток 2

Проф. Валентин Колев, енергиен експерт и декан на Електротехническия факултет в ТУ-София, В развитие, 03.02.2020

15:55 | 3 февруари 2020
Валентин Колев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Валентин Колев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Категорично трябва да запазим въглищните централи в България. Това трябва да бъде до възможно най-далечния срок. Дори след 1 юли 2025 година всички централи ще могат да работят, стига да може да си плащат. След това те няма да имат право да участват в търгове за механизъм за капацитет. Дотогава те ще имат глътка въздух. Това каза проф. Валентин Колев, енергиен експерт и декан на Електротехническия факултет в ТУ-София, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Само тези централи осигуряват разполагаемост за първично, вторично и третично регулиране. Тези централи поддържат напрежението в точките на присъединяване. Това не могат да го правят все още възобновяемите източници, обясни той. 

По думите му, ако отпаднат тези мощности, страната трябва да разчита първично, вторично и третично регулиране да се осъществява или отвън или от водноелектрическите централи. 

Експертът каза, че солидарното участие на България в синхронната зона на континентална Европа е между 45 и 50 мегавата - "това е 8760 часа, а за вторично регулиране е нужно още повече - над 150 мегавата". 

Проф. Колев коментира решението на парламента да задължи правителството да оздрави ТЕЦ "Марица изток 2", както и да предотврати на всяка цена бързото затваряне на българските въглищни електроцентрали, което вероятно ще последва след приемането на т.нар. Европейски зелен пакт. Пактът ще обхване всички сектори на икономиките на страните-членки на ЕС и силно ще удари по замърсяващите индустрии като производството на ток от въглища.

"Сега ще трябва това решение да се реализира. Преди повече от година е внесено предложение в ЕК за обсъждане на вдигането на капитала да не бъде изтълкувано като нерегламентирана държавна помощ. Уверенията на изпълнителната власт, е че има напредък, но все още няма решение. Ако такова няма, а ние направим такава стъпка, има сериозна опасност да влезем в наказателна процедура". 

"Ние трябва да влезем в платформата "Региони в преход", каза проф. Колев. 

"Има политическа воля за това комплексът "Марица изток" да бъде запазен. На за по-голямата част от експертите е известно, че емисиите на въглероден диоксид доведоха до влошаване на финансовото състояние и необходимост от увеличаване на капитала на дружеството, за да не остане то в режим на несъстоятелност". 

"Ние имаме много залежи на въглища за много години напред. Това ни формира енергийната независимост. Ако спрем да произвеждаме въглища, ние изпадаме в енергийна зависимост. Освен ако тези мощности и енергии не ги заместим с възобновяеми източници", посочи проф. Колев. 

По думите му интересът на студентите към този сектор е спаднал. 

Целия разговор гледайте във видеото