В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Правен експерт: Свикването на ВНС може да доведе до ескалация на протестите

Екатерина Баксанова, правен експерт в Институт за пазарна икономика, В развитие, 18.08.2020

13:19 | 18 август 2020
Обновен: 15:43 | 18 август 2020
Автор: Николета Рилска

Свикването на Велико народно събрание не само не отговаря на исканията на протестите, но и подменя обществения дневен ред. Протестите могат да ескалират след подобен ход. Основните искания на протестиращите са ясни и те са за оставка. Това каза Екатерина Баксанова, правен експерт в Институт за пазарна икономика, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

“Идеята за нова Конституция е излишна, Велико народно събрание не трябва да се свиква”, посочи Баксанова. Според нея необходимите реформи трябва да бъдат направени след провеждането на нови парламентарни избори.  

Експерът коментира и някои от заложените промени в Конституцията според предложението на ГЕРБ. 

“Не виждаме отчетност на главния прокурор, намаляване на влиянието му в обществения и политически живот, създаване на механизми за засилване автонимността на отделните прокурори”, отбеляза тя, като добави, че дори на прокурора се възлагат нови правомощия. 

Друга част от текстовете, които Баксанова коментира, е предложението за намаляване на народните представители до 120, което гостът определи като “популистко” и “вредно”. 

Според нея така много повече депутати ще бъдат съсредоточени в големите политически партии, като малките групи или няма да са представени в парламента, или това ще се случва много трудно. 

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук