Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: Велико народно събрание няма в нито една съвременна демокрация

Д-р Мария Йорданова, главен експерт Правна програма към ЦИД, Бизнес старт, 17.08.2020

10:15 | 17 август 2020
Обновен: 11:26 | 17 август 2020
Автор: Николета Рилска

Ако говорим за рестарт и коренна промяна на управлението у нас, каквата е необходима, това преди всичко включва премахването на Великото народно събрание. Наличие на Велико и Обикновено народно събрание няма в нито една съвременна демокрация. Това каза д-р Мария Йорданова, главен експерт Правна програма към Център за изследване на демокрацията, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова

По повод последите събития у нас Йорданова посочи, че министър-председател няма право да свиква Велико народно събрание. Според нея искането на премиера Бойко Борисов е по-скоро едно политическо обръщение в контекста на всичко случващо се. 

“В голямата си част предложенията на Борисов са свързани с изменения, които биха могли да бъдат гласувани от Обикновено народно събрание”. 

Йорданова изтъкна, че от промени в конституцията у нас има необходимост. По нейно мнение обаче трябва да се започне с анализ за тях, да се има предвид международния опит, да се направят проучвания и чак след това да се пристъпи към измененията. 

“Става дума за промени в конституцията, които е по-добре да се оставят за обсъждането на следващо народно събрание, имайки се предвид настоящата политическа криза”. 

Гостът отбеляза още, че последните промени в конституцията, с изключение на тези за приемането на България в Европейския съюз, са били по повод на съдебната система. По нейни думи за момента е необходимо да се уреди как ще протича независимо разследване срещу главния прокурор, отговорността му за изпълнението на констутиционните му правомощия и какъв механизъм ще се задейства в случай, че той не ги изпълнява. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук