В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Горещ август: Протести в няколко държави и риск от подновяване на напрежението в Хонконг

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, "В развитие", 10.08.2020

12:37 | 10 август 2020
Обновен: 15:00 | 10 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последните дни наблюдаваме протести не само у нас, а и в Ливан, а от вчера и в Беларус, заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. Той припомни, че само преди седмица протести е имало и в Германия заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса.

„Лукашенко, който управлява от 1994 г. насам, печели изборите с типичен съветски резултат с 82%. В Минск и други големи градове имаше протести. Европа се обогати с още една опасна зона за конфликти в източна си част“.

Бойчо Попов посочи, че през уикенда е имало донорска конференция, свикана от френския президент Еманюел Макрон и ООН. По думите му обаче през уикенда са се засилили протестите в Ливан.

„Там нови избори биха могли да се проведат след около два месеца“.

„Подкрепата, която се обещава за Ливан, е обвързана с искания за реформи, но това може да се окаже трудно предвид провалилите се преговори с Международния валутен фонд Страната изостава сериозно в немалко области, включително в областта на цифровите технологии. Около една трета от ливанците са безработни, а ливанската валута загуби около 80% от стойността си спрямо долара на черния пазар“, обясни главният редактор на Investor.bg.

Той допълни международната картина и с още едно събитие, което има потенциал да предизвика нова вълна от протести в Хонконг - задържан е продемократичният медиен магнат Джими Лай заради предполагаеми нарушения на противоречивия закон за националната сигурност. Лай е обвинен в сговор с чуждестранни сили и други нарушения. Има опасения, че този арест може да предизвика нова вълна от протести, тъй като Лай е яростен критик на Китай.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" гледайте тук