В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Турската лира е сред най-зле представящите се на развиващите се пазари

Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, В развитие, 22.07.2020

13:09 | 22 юли 2020
Обновен: 15:57 | 22 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова

Турската лира е сред най-зле представящите се от валутите на развиващите се пазари в сряда, като се обезценява в три поредни дни спрямо долара. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова. 

"Индексът Borsa Istanbul отчита ръст след спад с 1% вчера на фона на повишаващото се напрежение между Гърция и Турция заради операциите за сондиране на газ в Средиземно море".

Демокан обясни, че Германия е призовала Турция да прекрати своите сондажи край бреговете на Кипър със заявката, че ЕС трябва да даде ясен отговор на всякакви подобни дейности.

"Според проучване на Bloomberg икономистите очакват централната банка да задържи лихвите без промяна за втори пореден месец на ниво от 8,25%".

"Влошаващата се перспектива за инфлация подтикна финансовата институция неочаквано да запази лихвите първи път миналия месец, откакто управителят Мурат Уйсал пое поста преди година", каза още Симин Демокан.

"Централната банка на Турция е предоставила облекчаване на паричната политика с общо 1575 базисни пункта в девет последователни стъпки, оставяйки реалните лихви на Турция сред най-ниските в света".

Демокан посочи, че общо финансовата инситуция е предоставила облекчаване на паричната политика от общо 1575 базисни точки в девет последователни стъпки, оставяйки реалните лихви на Турция сред най-ниските в света.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.