В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Любомир Дацов: Вторичните ефекти от пандемията започват след септември

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите и член на Фискалния съвет на България, В развитие, 09.07.2020

13:17 | 9 юли 2020
Обновен: 18:13 | 9 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Вторичните ефекти от пандемията ще доведат до свиване на потреблението у нас. Те ще започнат след септември, когато много хора ще разберат, че е трябвало да генерират спестявания. Възможно е и 2021 г. да не бъде добра. Това заяви Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет на България, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Важен е моделът и механизмът на прилагане на здравните мерки в борбата с коронавируса".

Според Дацов имената на мерките често съвпадат, но подходът на отделните държави е тотално различен, и той е в познанието за това, което правиш, както и в хоризонта на мерките.

По думите му е изключително важно те да са последователни и да следват линия на предвидимост. Той определи първоначалните мерки като неадекватни и небалансирани.

"Има сигнали, че европейски държави ще ни изолират в настоящата ситуация, и то не заради здравния аспект, а заради неумението да комуникираме проблемите".

Според Любомир Дацов са необходими нови административни, здравни, социални системи с различен механизмът на реакция. Мнението му е, че моделът на кризата се е трансформирал от здравна в икономическа парализа.

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.