В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Борсите в Европа отчитат леки ръстове след добри данни от Китай

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 30.06.2020

13:36 | 30 юни 2020
Обновен: 16:54 | 30 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Борсите в Европа отчитат леки ръстове, докато инвеститорите претеглят добрите икономически данни от Китай и продължаващия ръст на новозаразени с коронавирус. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

“Акциите на Royal Dutch Shell поевтиняват, след като компанията обяви, че ще изгуби до 22 милиарда долара заради пониженото търсене на петрол, до което доведе пандемията”, посочи Ийстън.  

Той отбеляза, че книжата на Cineworld поскъпват с 10%, а компанията е сред най-силно представящите се в индекса FTSE 250, след като заяви, че киносалоните ѝ в САЩ и Великобритания ще отворят отново за 31 юли. 

Airbus ще се срещне с европейски профсъюзи тази седмица, тъй като компанията се подготвя да съкрати хиляди работни места заради очакваното слабо търсене”. 

Пазарният анализатор коментира и последните икономически данни. Той посочи, че индексът на мениждърите по поръчките (PMI) в Китай отчита ръст за производствения сектор и за сектора на услугите. 

“Междувременно обаче Световната здравна организация предупреди, че най-лошото по отношение на пандемията все още не е отминало”, добави Ийстън.

Някои инвеститори започват да поставят под въпрос ралито, което подтикна индекса MSCI All Country World да нарасне с около 18% през това тримесечие.

Доларът във вторник се засили спрямо повечето основни валути. 

Целия коментар вижте във видеото.