В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Бисер Банчев: Победата на Вучич е прекалено голяма и не прави добро впечатление

Д-р Бисер Банчев, Институт по балканистика при БАН, В развитие, 24.06.20

13:03 | 24 юни 2020
Обновен: 15:56 | 24 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз

Победата на партията на сръбския президент Александър Вучич на парламентарните избори е прекалено голяма и не прави добро впечатление. Изненадата не е в резултата, а в това, че не се опита да го намали. Такова мнение изрази д-р Бисер Банчев от Института по балканистика при БАН в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

Според него дори за да демонстрира някаква значима политическа сила, Вучич не е трябвало да го прави по този начин. Сръбската прогресивна партия на Вучич ще има около 190 от 250 места в парламента - над три четвърти от всички места.

“Само в Русия има по-големи резултати от тези”, коментира д-р Банчев.  

Той посочи, че в демокрацията е добре опозицията да е вътре в парламента. 

Що се отнася до сътрудничеството между Социалистическата партия и Сръбската прогресивна партия на Вучич, д-р Бисер Банчев разказа за градска легенда в Сърбия, според която преди всяко формиране на правителство в Сърбия е имало посещение в Москва и че на такива срещи са били договорени коалициите.  

“Възможно е да има такава намеса, на аз не бих я преекспонирал”, коментира той.   

“Надеждата ми е, че както социалистическата партия ще запази места в парламента, така и унгарските депутати ще бъдат част от управляващата коалиция”, допълни д-р Банчев.  

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.