В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Еврото започва да се търгува като валута убежище на фона на Covid-19

Валентин Маринов, директор Валутни анализи за страните от Г-10 в Credit Agricole, В развитие, 22.06.20

14:31 | 22 юни 2020
Обновен: 16:49 | 22 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз

Еврото започва да се търгува като валута убежище в Covid-19 реалността. Основните причини са, че бяха предприети много важни стъпки по отношение както на монетарните, така и на фискалните стимули, които ще намалят рисковете в еврозоната. Такова мнение изрази Валентин Маринов, директор Валутни анализи за страните от Г-10 в Credit Agricole, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

“Еврото в момента се движи не от периферните спредове, като например разликата между нивата на германските или италианските облигации, а от ликвидността.  В момента еврото е втората най-ликвидна валута. Ако наистина стигнем до ситуация, в която има скок на несигурността на пазарите, инвеститорите може да се върнат към еврото”. 

Според него е възможно да има и кери търговия, при която инвеститорите се опитват да спечелят от разликите в курсовете на еврото и други валути. 

"Това, което беше свършено в еврозоната по възстановяването на еврото и фактът, че ЕЦБ беше толкова агресивна в намесите си на пазара на европейски облигации, ще превърнат Европа в по-безопасна дестинация за капитал и еврото ще стане още по-привлекателна валута убежище във времена на несигурност,  дори и ако кери търговията в евро спадне”. 

Що се отнася до долара, Маринов посочи, че той се е проявил като валута убежище от последна инстанция.  

“Инвеститорите продадоха всякакви активи и търсеха кешови наличности в долари. Това създаде негативна взаимовръзка между долара и рисковите нагласи и доведе до леко отслабване на долара”.  

По думите му валути като австралийския долар, еврото и щатския долар вече са оценили негативните ефекти от коронавируса и са на предпандемични нива.  

“Затова смятаме, че инвеститорите ще се опитат да предвидят накъде ще тръгнат световните капиталови пазари и валути. От тази гледна точка доларът запазва позицията си на валута убежище от последна инстанция. Но при рискове като втора вълна на Covid-19 инвеститорите вероятно ще се върнат към кешовите наличности в долари и ако започнат пак да избягват риска, това ще доведе до поскъпване на долара”. 

По отношение на нивата на долара, които могат да навредят на световната икономика, Маринов каза, че такива нива е имало през март и април.  

Той обясни, че тогава недостигът на долари е изстрелял валутата до многогодишни върхове.  

“Тези движения бяха пресрещнати с решителни мерки от страна на Фед и други централни банки по света. Те вливаха ликвидност в световната икономика, използвайки т.нар. валутни саупови линии и се опитваха да се борят с недостига на долара. Защото знаеха, че при тогавашните нива на долара, негативният ефект върху световната икономика щеше да бъде катастрофален”.  

Маринов смята, че нивата на долара, особено през март, са нещо, което световните централни  банки ще се опитат да избегнат.  

По отношение на американската икономика и влиянието на силния долар върху нея, той посочи, че обичайно американската икономика е сравнително затворена и не разчита на търговия толкова, колкото еврозоната или Япония.   

Целия разговор вижте във видеото.  

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.