В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Навлизането на румънския пазар изисква целенасочена стратегия и търпение

Елеонора Иванова, изпълнителен директор на Българо-румънска търговско-промишлена палата, В развитие, 12.06.2020

13:56 | 12 юни 2020
Обновен: 17:59 | 12 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Румънският пазар е привлекателен за българските компании заради географската близост, членството на страната в Европейския съюз и защото е двойно по-голям от нашия. Това каза Елеонора Иванова, изпълнителен директор на Българо-румънска търговско-промишлена палата, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

Иванова обаче отбеляза, че географската близост и близката народопсихология не са достатъчни за успех на румънския пазар, тъй като той е изключително конкурентен.

“За навлизане на румънския пазар трябват добре изграден бизнес в България, стратегия и търпение. Понякога трябва да се започне с продажби на себестойност, за да се отключат възможностите на пазара”. 

Експертът посочи, че за миналата година стокооборотът между Българи и Румъния достига 5 милиарда евро. Основно страната ни изнася петролни продукти, метали, продукти от селскостопанския сектор.

Тя добави, че България също изнася в Румъния храни и други бързооборотни стоки, както и инженерингови услуги. 

По отношение на интереса на румънския бизнес към България експертът заяви, че той е по-слаб, румънските инвестиции са по-малки у нас, но търговският оборот между двете страни е балансиран. 

Повече по темата вижте във видеото. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук