В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Действията на ЕЦБ се приемат положително от пазара и засилват риск апетита

Димитър Шуйцов, финансов анализатор, ThinkMarkets, В развитие, 05.06.2020

13:15 | 5 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Европейската централна банка (ЕЦБ) в голяма степен иска да се застрахова, тъй като се вижда, че рецесията, причинена от коронавируса, очевидно ще е сравнително дълбока. Стимули като разширяването на програмата за изкупуване на облигации с 600 млрд. евро до 1,350 трлн. евро биха били по-успешни сега, отколкото ако се забавят. Тази сигурност се приема положително от пазара и засилва риск апетита на инвеститорите, коментира Димитър Шуйцов, финансов анализатор, ThinkMarkets, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Доходността по облигациите намалява, това е добре за дълговите пазари и особено за икономики като тази на Италия. Ще наблюдава разширение на дълга във всички световни икономики", обясни анализаторът.

"Еврото поскъпна много спрямо основните валути и най-вече спрямо щатския долар – 8-9 бяха сесиите на поскъпване, в които то достигна най-високото си ниво от март спрямо долара. Това се определя като ключов успех. Освен дова доларът е под натиск".

Според Шуйцов положителният тренд при еврото ще продължи няколко седмици и дори месеца. "1.20 евро за един долар са оптимистичните нива", допълни той.

"ЕЦБ ще продължи да купува държавни облигации. Това ще е в полза на отделните икономики", подчерта той.

По думите на госта V-образното възстановяване е труднопостижимо в най-засегнатите сектори.

"Хората заделят допълнителни пари за предпазване, а не за харчене. Стимулите на ЕЦБ могат да помогнат, но трябва да се задействат потребителсикте разходи, за да наблюдаваме по-сериозна инфлация", уточни той.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте  тук.