В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Как се развива пазарът на биопродукция

Стилиян Гребеничарски, анализатор в InteliAgro, в предаването В развитие, 05.07.2016

20:07 | 5 юли 2016
Автор: Investor.bg
Стилиян Гребеничарски, анализатор в ИнтелиАгро. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стилиян Гребеничарски, анализатор в ИнтелиАгро. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Интересът към биологично земеделие се повишава силно през последните четири години, но производителността в България остава ниска. Няма реална оценка каква е стойността на пазара на биопродукция в страната. Ниските доходи са сериозен проблем пред ръста на биопроизводството в България. Това каза анализаторът в InteliAgro Стилиян Гребеничарски, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Основните производители на биопродукти се развиват в САЩ, ЕС, Швейцария, Китай, страните от Латинска Америка, Австралия и Нова Зеландия, каза той. 

Злоупотребите със сертифицирането в биологичното производство могат да бъдат намалени чрез подобряване на контрола както върху самото стопанство, така и върху самите сертифициращи компании. По думите на Гребеничарски по-сериозен е проблемът защо моделът за субсидиране стимулира подобни практики и как те могат да бъдат премахнати. Ставката по мярка 11 "Биологично земеделие" за трайни насаждения е една и съща за всички фермери. Трайните насаждения обаче не се отглеждат при едни и същи условия. Тази ставка може да бъде диверсифицирана, както и да бъдат преразгледани нивата на отделните ставки, препоръча анализаторът. 

Вижте повече във видеото: