В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Необходима е пътна карта за развитието на капиталовия пазар в България

Камен Колчев, председател на СД на ЕЛАНА Финансов Холдинг, в предаването В развитие, 27.06.2016

13:03 | 27 юни 2016
Автор: Investor.bg
Камен Колчев, председател на СД на Елана Финансов Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Камен Колчев, председател на СД на Елана Финансов Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възможността почти всички производствени и квази производствени малки и средни предприятия в България да се възползват от европейски средства при подготовка и реализиация на IPO изпраща позитивен сигнал за българския капиталовия пазар. Това каза Камен Колчев, председател на СД на ЕЛАНА Финансов Холдинг, в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му съществува проблем от гледна точка на факта, че подкрепата за листване на борсата е съчетанa с внедряване на системи за управление. В същото време общата сума е ограничена до 200 хил. евро. Въпреки това, грантовата подкрепа за малкия и среден бизнес е добра стъпка, смята Колчев. Набраните средства през капиталовия пазар трябва да са поне 10 пъти повече спрямо получаваната помощ, допълни още той. Следващата стъпка, която може да бъде предприета, е допълването на програмата с възможността инвестиционните посредници да бъдат директни бенефециенти при успешно листване на фирма. 

Той коментира още приватизацията на БФБ, платформата SEE Link, проблемите пред облигационния пазар в страната. Инвестиционната общност в България трябва да направи пътна карта за развитието на капиталовия пазар през следващите няколко години, посочи още Колчев. 

Вижте повече във видеото: