В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Петролният пазар ще се ребалансира през 2017

Нeйл Аткинсън от Международната енергийна агенция IEA в предаването В развитие, 15.04.2016

15:17 | 15 април 2016
Автор: Кирил Петков
Нейл Аткинсън, ръководител "Петролна индустрия и пазари" в Международната енергийна агенция IEA. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Нейл Аткинсън, ръководител "Петролна индустрия и пазари" в Международната енергийна агенция IEA. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Винаги сме вярвали, че през втората половина на 2016 година петролният пазар ще се затегне. С напредването на годината, изглежда, че пазарите ще бъдат по-затегнати, отколкото мислехме. Това каза Нeйл Аткинсън, ръководител "Петролна индустрия и пазари" в Международната енергийна агенция IEA в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. "Една от причините за това е, че при по-високоразходните производители извън ОПЕК, производството спада, като реакция на по-ниските цени. В същото време търсенето през 2016 ще бъде сравнително устойчиво. Въпреки това знаем, че обстоятелствата могат да се променят и картината да не бъде толкова положителна, но в момента прогнозата ни е в значително затягане на пазара. С навлизането в 2017 година пазарът ще се ребалансира". 

Относно изходът на срещата в Доха Аткинсън каза: "Сега сме средата на април и е много малко вероятно, каквато и да било договорка, да има практическо влияние върху доставките до края на годината".

"Не знаем много подробности от срещата в Доха и трябва да изчакаме резултатите, за да оценим влиянието. Не очакваме значителна промяна в броя физически барели, които ще попадат на пазара до края на годината. Прогнозата ни за втората половина на годината не зависи от резултатите от сделката в Доха".

"Шистовият добив е една нова територия, един нов аспект в петролното производство, в който имаме много малък опит", каза още експертът. 

Според него се очаква "една обстановка на по-големи инвестиции в близко бъдеще, но ще трябва да мине малко време, за да разберем ситуацията малко по-добре". 

"Не мисля, че увеличението в цената на петрола зависи от предстоящата среща в Доха. Може би прогнозите за спад под 30$ бяха пресилени. Така че може би в момента сме коригирали на по-устойчиво нивоПетролът ще се ребалансира през 2017 година. Това не е сигурно, но е много вероятно". 

Вижте целия коментар: