В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Портфейлната гаранция ще е основният фокус на мерките на ББР

Илия Лингорски, главен икономист на ББР, В развитие, 19.03.2020

13:55 | 19 март 2020
Обновен: 13:58 | 19 март 2020

Правителството и екипът на Българската банка за развитие (ББР) в момента на най-високо темпо привеждат това, което бе обявено от министъра на икономиката и министъра на финансите през последните дни. Става дума за мерките, които ще бъдат задействани през ББР за обезпечаване на непрекъснатост на ликвидността в банковата система. Това каза Илия Лингорски, главен икономист на ББР, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"В момента, в който увеличението на капитала стане факт, ББР публично и прозрачно ще обяви всички критерии, по които програмите ще бъдат приведени в действие".

Лингорски уточни, че не става дума за програма от мерки за спасяване на индивидуални компании, които са изпаднали в затруднение.

"Става дума за мерки, които да поддържат системата като цяло в периода на извънредни обстоятелства и достъпа до финансиране на малките и средни предприятия през банковата система. Фокусът на мерките е портфейлна гаранция, която ББР чрез увеличения си капитал ще може да предостави на заинтересованите банки по определени критерии".

Той отбеляза, че е голямо постижение за България, че има национална банка за развитие.

"Тя е с 20-годишен опит много изграден институционален капацитет да поеме различни мандати по отношение на лизингово обезпечаване на финанси, по отношение на работа с търговските банки и с много трайни и добре развити стратегически партньорства".

По думите му един лев в капитала на ББР не е един лев в икономиката, а поне 3-4 лева в икономиката.

„Работата ни с Европейския инвестиционен фонд и европейските партньори ще е един от начините за допълнителното внасяне на доверие при изпълнението на схемата. След като увеличението на капитала стане факт, ще излезем с изключително прозрачен пакет на целия механизъм, по който програмата ще бъде отворена към търговските банки".