В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Местната власт също може да помогне за преодоляване на демографските проблеми

Доц. Георги Бърдаров, преподавател в СУ Св. Климент Охридски, В развитие, 02.03.2020

18:52 | 2 март 2020
Доц. Георги Бърдаров, преподавател в СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Георги Бърдаров, преподавател в СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За преодоляване на демографските проблеми у нас и териториалните диспропорции прекалено много разчитаме на централната власт и държавата. Там, където местната власт си гледа работата съвестно, нещата се случват, ситуацията се подобрява. Това каза доц. Георги Бърдаров, преподавател в СУ Св. Климент Охридски, в интервю за редактора Вероника Тонева, излъчено в предаването „В развитие“.

„Урбанизацията е повсеместен процес в развития свят. Към 2030 г. над 40% от населението на България ще бъде концентрирано в 6-те големи града и това не е учудващо“, посочи Бърдаров.

Според него образованието е ключово за подобряване на ситуацията у нас, а за целта е необходима промяна във философията на цялата образователна система. Той отбеляза, че България може да се възползва от положителния пример на други страни в това отношение, например Финландия и Естония.

„Примерите са много и са пред очите ни, просто трябва да бъдат адаптирани спрямо ситуацията у нас“.

„Необходимо е младите да остават у нас, необходима е реемиграция и привличане на образовано младо население от други страни“, изтъкна още Бардаров.

„Имаме увеличаване на дела на завършващите се пред последните години. Това се случва, все още процесът не е мащабен, но се увеличава с всяка година“.

Бърдаров остава оптимист за демографското бъдеще на България. „Страната ни ще бъде много привлекателно място за живеене в обозримо бъдеще“, изтъкна той.

По негови думи за това е необходима и мащабна реформа в здравеопазването.