В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Страните от ЕС са в процес на демографски преход. Какви са последиците?

Проф. Дейвид Коулман, професор по демография в Оксфордския университет, Великобритания, и проф. Ирена Котовска, Институт за статистика и демография, Варшавски университет по икономика, В развитие, 27.02.2020

19:17 | 27 февруари 2020
Обновен: 19:17 | 27 февруари 2020
Проф. Ирена Котовска, Институт за статистика и демография, Варшавски университет по икономика, и проф. Дейвид Коулман, професор по демография в Оксфордския университет, Великобритания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Ирена Котовска, Институт за статистика и демография, Варшавски университет по икономика, и проф. Дейвид Коулман, професор по демография в Оксфордския университет, Великобритания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Страните от Европейския съюз (ЕС) се намират в процес на демографски преход. Това каза проф. Ирена Котовска, Институт за статистика и демография, Варшавски университет по икономика, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Дейвид Коулман, професор по демография в Оксфордския университет, Великобритания, посочи, че именно демографският преход е в основата на много от дисбалансите в днешния свят. 

Според гостите увеличаването на по-възрастното население за сметка на намаляващата работна сила е един от най-сериозните проблеми за множество страни.

„Много е важно да мислим как да използваме намаляващата работна сила“, отбеляза Коулман, като добави, че при добро здраве на служителите пенсионната възраст може да се повиши. По негови думи това може да се случи чрез подобряване на условията на живот.

Котовска обаче отбеляза, че при увеличаване на пенсионната възраст се поражда социално недоволство. „Това се случи съвсем наскоро във Франция, през 2012 г. имахме подобен случай в Полша“, припомни тя.

„Трудно е да убедите хората, че те трябва да адаптират живота си към новите предизвикателства, свързани с населението“.

Според нея за преодоляване на обезлюдяването в някои региони е необходимо да се помогне на хората, които все още живеят в тях, по отношение на достъпа им до различни услуги и възможностите за работа.

„Трябва да мислим как да спрем изтичането на хора от тези региони“, отбеляза Котовска.

Гостите обаче не смятат, че промените по отношение на демографията са заплаха за демокрацията.

„Демографският преход се получава, когато населението става по-богато, по-заможно и по-добре образовано. Демокрацията се увеличава с увеличението на равенството и това води до подобряване на живота за всички“, заяви Коулман.

Според него появата на популистки партии не се дължи на отслабващата демокрация, тъй като лидерите им не се обявяват срещу нея. „По-скоро тези движения отразяват страховете и опасенията на хората“, заяви експертът.