Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Технологии и демография: Какво предвижда планът за развитие на България до 2030 г.?

Доц. д-р Косьо Стойчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Бизнес старт, 13.11.2019

12:12 | 13 ноември 2019

Националната програма за развитие „България 2030“ е от стратегически характер от най-висок ранг. Процесът на програмиране тече от много време и беше направен предварителен анализ на постигнатото от България след присъединяването ѝ към Европейския съюз (ЕС). Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Той обясни, че се търси национално съгласие сред социалните партньори като работодатели и синдикати за стратегическите цели, приоритетите и начина на тяхното реализиране през следващите 10 години. 

Според доц. д-р Косьо Стойчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", процесите през следващите 10 години ще се динамизират повече в сравнение с предходното десетилетие.

"Най-важният компонент ще са поставените приоритети. Целта е те да са достатъчно високи и да са правилни, за да трансферират държавата във вярната посока на развитие, да се увеличи възможността за национално израстване и укрепване на България в ЕС".

Велев говори за трите стратегически цели - технологична трансформация, демографски подем и намаляване на неравенствата.

"Демографският подем е много важен приоритет, тъй като България е най-бързо изчезващата нация. Недостигът на човешки ресурс е решаващ фактор за икономическото развитие. Би следвало от икономическото развитие да се възползват всички, а не само една група от обществото".

Според Койчев сериозен проблем е изоставането на България в технико-икономически план. 

Вижте целия разговор във видеото.