В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България трябва да опази границите на уникалната интеграционна общност в ЕС

Д-р Иво Цеков, преподавател в СУ, В развитие, 28.02.2020

19:30 | 28 февруари 2020

България е външна граница на уникална интеграционна общност в Европейския съюз (ЕС). В този ред на мисли трябва да опазваме границите си като цяло. Освен това новите реалности на пазара на труда налагат присъствието на млади хора със съответния капацитет. Човешкият ресурс днес е гъвкав. Това мнение изрази д-р Иво Цеков, преподавател в СУ, в предаването "В развитие" пред репортера на Bloomberg TV Bulgaria Вероника Тонева.

"Човешкият ресурс в България в последните 25-30 г. се движи с отрицателен знак. След 90-те години имахме масова вълна на отлив извън страната на млади, квалифицирани хора. Понастоящем раждаемостта е ниска, а смъртността е висока", припомни д-р Цеков.

"По света наблюдаваме демографски проблеми с обратен знак - свръхнаселеност, която е не по-малко опасна. Така се изчерпват природни ресурси и възникват замърсяване, градска престъпност и безработица".

Според Иво Цеков определящото при подбора на кадрите на пазара на труда трябва да са уменията им. Той смята, че недостигът на работна ръка трябва да се компенсира и чрез инициативи от българското образование.