В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Анализатор: От 20 г. не е имало толкова непредвидим пазар

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 29.01.2020

21:02 | 29 януари 2020
Мартин Митренцев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Митренцев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-важното нещо, което движи пазарите тази седмица, безспорно е развитието на коронавируса. Той диктува движението не само на фондовите, но и на стоковите пазари. Това каза Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова

Днес се появи информация, че Toyota спират временно производството си в Китай, Starbucks затваря 2000 свои кефенета там. Доста авиокомпании преустановиха полетите си, САЩ и Япония официално започват евакуация на своите граждани от Китай, посочи той.

Транспортният министър на Китай каза, че 7% по-малко пътувания са регистрирани спрямо същия период миналата година, обясни той. 

"Днес виждаме смесена търговия на Wall Street, и трите големи индекси са на зелено. Акциите на Apple са с 2.5% нагоре, тези на Boeing също са с около 2.5% нагоре, General Electric бележи 10% нагоре. Големите губещи са AT&T", каза Митренцев. 

Анализаторът посочи, че най-засегнати от вируса са транспортни и туристически компании, но и компании от петролния сектор също. 

"Доста анализатори казаха, че не си спомнят в последните 20 години толкова непредвидим пазар. Трудно е да се направят каквито и да е прогнози, предвид, че всеки ден има различни новини. За спекулантите тези движения са логични", каза Митренцев и допълни, че всички азиатски фондови борси са надолу. 

По думите му все пак процентното съотношение между заразени и жертви е по-малко отколкото при SARS. 

За заседанието на Борда на федералния резерв, което е първото за годината, той каза, че промяна в лихвения процент не се очаква да има. 

"Почти сигурно Фед ще започне нова политика на обратно изкупуване на дълг - т.нар количествени улеснения".

"Очаква се това да са основните инструменти на Федералния резерв за подпомагане на икономиката в евентуална рецесия", посочи той.