В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Боян Рашев: Климатичната политика на ЕС може да доведе до икономически разпад

Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, В развитие, 20.11.2019

14:56 | 20 ноември 2019

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви, че от 2021 г. спира финансирането на проекти, свързани с изкопаеми горива. От 2013 г. ЕИБ е дала 65 млрд. евро за ВЕИ-та и енергийна ефективност. Това означава, че банката води такава политика от много време и тя става все по-крайна. Това каза Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

"От практическа гледна точка това означава, че би трябвало да стане малко по-скъпо финансирането на проекти, свързани с изкопаеми горива. Няма да има достъп до парите на ЕИБ. Публичният ресурс в ЕС се насочва само към ВЕИ-та и енергийна ефективност".

Но по думите му реалността е друга.

"Целият ЕС и особено Източна Европа има нужда от газопреносна инфраструктура. Интерконекторът България-Гърция, който в момента се изгражда, се финансира от ЕИБ".

Той обясни, че финансовият вакум ще се запълни веднага. 

"Този някой друг идва със съвсем различни разбирания за социална, икономическа и екологична справедливост. Западният свят остава диктаторите да завладеят неразвитата част от света".

Според него ако само един континент предприема такива мерки, този континент се самообрича на икономически разпад. "Цената е много висока", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.