В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Успешният тест на кораба Dragon е крачка към бъдещ успех на цялата космическа система

Проф. Цветан Дачев, Институт за космически изследвания към БАН, В развитие, 18.11.2019

14:18 | 18 ноември 2019
Проф. Цветан Дачев, Институт за космически изследвания към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Цветан Дачев, Институт за космически изследвания към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Успешно приключените от SpaseX тестове на кораба "Dragon" са крачка към бъдещ успех на цялата система, която трябва да възобнови пилотирани полети на Америка между Земята и Международната космическа станция, коментира проф. Цветан Дачев, Институт за космически изследвания към БАН, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

"Очаква се, че тази ракета ще полети най-рано в средата на 2020 г. Същото е положението и с Boeing, която строи собствена ракета, но и двете закъсняват спрямо предварителните планове".

"Има много проблеми пред подобен кораб. Много от тях наистина не са тествани. Трябва да бъде доказано, че тези кораби могат да стигнат до станцията и да останат най-малко 6 месеца", подчерта професор Дачев.

Той обясни, че проблемът с дългосрочните полети към Марс не е никак прост. "Основният е свързан със здравето на екипажите, които ще бъдат на повърхността на Марс", отбеляза той.

От разговора стана ясно, че Институтът за космически изследвания към БАН отчита  50 години от своето начало. Почти от тогава там работи и самият Цветан Дачев. Той се включва в процеса по създаване на нови уреди и апарати, които да изследват космическото пространство.

"Сега се правят дозиметри, които измерват дозата радиация, която космонавтите получават. Най-сериозните постижения на института са именно в тази област", отчете като принос гостът.