В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Даниела Петкова: Броят на осигурените лица у нас не нараства

Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, В развитие, 30.10.2019

16:16 | 30 октомври 2019
Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В областта на капиталовото осигуряване най-добре се вижда демографията. Вече 3-4 години броят на осигурените лица се движат около 2 млн. и 800 хил. души. Това може да не изглежда толкова важно на пръв поглед, но средногодишно на пазара на труда започват да плащат вноски около 50-60 000 младежи и виждаме, че броят на осигурените лица не се увеличава, коментира Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"От друга страна, възрастта за пенсиониране се увеличи, което предполага, че броят на осигурените лица, които излизат от сферата на работещите и стават пенсионери, е със забавени темпове".

"В бюджета за 2020 г. е предвидено намаляване на броя на безработните. Предвижда се и броят на пенсионерите да намалее със 17 000. Предполага се, че част от тези хора са останали на трудовия пазар", посочи още Петкова.

Проблемите на пенсионната система

"В сферата на пенсионната система най-големият проблемът е съотношението между броя на работещите и броя на пенсионерите".

Даниела Петкова подчерта, че демографският проблем е комплексен. Според нея мерките за него не трябва да бъдат в рамките само на социалната политика.

Гостът потвърди, че процесът по намиране на квалифицирани кадри е основният проблем пред бизнеса у нас.

"При стръмното увеличение на доходите пенсията на всеки, който се пенсионера малко по-късно, е доста по-висока".

"Демографията дава предимство на капиталовите схеми, защото разходопокривните се задъхват и произвеждат дефицити. Съотношението между броя на работещите и на пенсионерите не е в полза на първите", стана ясно още от думите на Даниела Петкова.

"През 2020 г. е планирано бюжетният дефицит на общественото осигуряване да е в размер на 4.13 млрд. лв., а за 2019 е бил 39 млрд. лв. Капиталовите схеми са добре повлияни от ръста на доходите в страната".