В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Адвокат: На практика ЧЕЗ остава насила в България

Христо Копаранов, адвокат по конкурентно право, "В развитие", 25 октомври 2019 г.

20:07 | 25 октомври 2019
Обновен: 20:09 | 25 октомври 2019

За да се стигне до забрана за концентрация, трябва да се установи, че сделката ще доведе до създаване или засилване на господстващо положение, което значително ще увреди конкуренцията. След като се установи това, проучването минава на втора фаза, където по-задълбочено се изследва това. Предишния път проучването на КЗК не стигна до втора фаза, и директно забрани сделката след ускорено проучване, каза Христо Копаранов, адвокат по конкурентно право, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Според него забраната на сделка е крайна мярка и би трябвало да се направи когато има много сериозни съмнения и няма как те да бъдат преодолени. "Комисията за защите на конкуренцията (КЗК) вижда големите рискове в конгломератни ефекти и се опитват да обосноват вертикални ефекти. Еврохолд предлагат в становището си предложение да се вкара задължение да не се предоставя застраховка-гаранция на свързаните лица, с което Комисията не се съгласява" заяви той.

"Случаят с Инерком беше още по-куриозен – когато те подадоха второ искане с намерение за продажба на фотоволтаиците, КЗК каза – ние вече сме забранили концентрацията".

"Видя се и в други сделки, че КЗК не спазва процедурата при разрешаване или забрана на концентрация", посочи Копаранов.

"На практика се оказва, че ЧЕЗ не може да продаде активите си, и остава в България насила. КЗК им спира втора сделка в рамките на две години. Получаваме един дезинтересиран от пазара собственик, за който е съмнително, че ще развива бизнес в интерес на потребителите и конкурентната среда".

"КЗК забранява придобиване заради хоризонтални ефекти с фотоволтаици, забранява на дружество, което се занимава със застраховки и автомобили – във всеки бизнес може да се намери връзка, защото всеки ползва електричество", заяви адв. Копаранов.

"Никой купувач не би чакал решение на съда две или три години, те имат бизнес планове, които са ясни" каза гостът.

"КЗК бърза да издаде забрана, а после казват – няма данни за едно или друго нещо, при положение, че имат време да извършат проучване", изтъкна той.

"Създава се изключителна несигурност в практиката на КЗК" заяви в заключение гостът.

Вижте видео с цялото интервю.