Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

ББР: Последните няколко месеца са благодатни за българската икономика

София Касидова, съветник на УС на Българската банка за развитие, Светът е бизнес, 22.10.2019

21:00 | 22 октомври 2019

България разполага със стабилна макросреда и устойчив ръст през последните няколко години, а това дава възможност за конвергенция към развитите икономики, коментира София Касидова, съветник на УС на Българската банка за развитие (ББР), в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Гостът взе отношение по темата за състоянието на българската икономика към момента. Тя изрази мнение, че последните няколко месеца са благодатни за българската икономика.

"Случиха се и ще се случат големи сделки. Едната е за покупката на "Виваком", другата е в областта на преструктурирането на "Булсатком". Ще се случи сделката и за БТВ, може би и за ЧЕЗ. Хубавото е, че инвестициите се насочват към дялови такива", поясни София Касидова.

"InvestEU е програма продължение на плана "Юнкер". Идеята ѝ е да се създаде гаранционен фонд, при който, за разлика от предишната програма, сега всички банки за развитие, които кандидатстват, могат да ползват тази гаранция директно. Фокусът на този фонд е в четири политики - малки и средни предприятия (МСП), устойчива инфраструктура, иновации, технологии. Обмисляме инструменти за МСП и за развитие на инфраструктурата".

В разговора стана ясно, че на 24 и 25 октомври Българската банка за развитие заедно с честването на своята 20-годишнина реши да бъде домакин и на тазгодишната среща на миноритарните акционери на Европейския инвестиционен фонд.

"Европейският инвестиционен фонд е механизъм, създаден заедно с Европейската инвестиционна банка, който насочва ресурс от капиталовите пазари, създаден с цел инвестиране и укрепване на капитал на компаниите в страни членки на Европейския съюз".

По думите на София Касидова това става чрез няколко основни механизма: гаранции, дялово участие, различни фондове." Европейският инвестиционен фонд не инвестира директно, а чрез тези механизми, които се опосредстват от национални банки за развитие и други небанкови институции", допълни тя.

Гледайте целия разговор във видеото.