В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

За прехода в енергетика българските власти говорят едно пред обществото и друго пред ЕС

Георги Стефанов, ръководител практика „Климат и Енергия“, WWF България, В развитие, 11.10.2019

20:36 | 11 октомври 2019
Обновен: 20:38 | 11 октомври 2019
Георги Стефанов, ръководител практика „Климат и Енергия“, WWF България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Стефанов, ръководител практика „Климат и Енергия“, WWF България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Целта на европейския пакет „чиста енергия“ е да има прозрачност и да се взимат предвид всички заинтересовани страни – бизнеса, екологични организации и профсъюзите. В България няма такъв диалог. Това каза Георги Стефанов, ръководител практика „Климат и Енергия“, WWF България, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

„Диалогът в България се случва почти на тъмно и без яснота и прозрачност. Политиците не искат да повдигат този труден за разрешаване въпрос преди избори и предпочитат да мълчат. На европейската политическа сцена българските политици са активни, правят заявки там, но в България дават други обещания".

"В плана за климат и енергетика за 2030 г. се посочва, че България има запаси от въглища и ще настоява да ги използва през следващите 60 години. Това е нереалистично от технологична гледна точка", заяви той.

"Диалогът, който се води активно през последните 2 години на европейско и глобално ниво, не е достатъчен, защото промените са много по-бързи от предварителните прогнози на политиците и бизнеса".

"Правителството се стреми да задържи въглищата и това беше показано в няколко стратегически документа", коментира Стефанов.

"Германският климатичен закон бе продиктуван от много активната политика от страна на правителството да даде краен сигнал на бизнеса кога ще се затворят ТЕЦ-овете. Дебатът продължи 2 години".