В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Как ще изглежда минната индустрия в Европа след години?

Марк Раховидас, председател на "Евромин", В развитие, 26.08.2019

19:45 | 26 август 2019
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Моментното състояние на минната индустрия в Европа е добро. Правим стъпка напред. В Европа е минната индустрия на бъдещето. Това каза Марк Раховидас, председател на "Евромин", в интервю за Хюлия Айваз, излъчено в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Разработваме нови технологии и демонстрираме нови техники. Нуждаем се от добиви за новото поколение технологии. И проекти в страни като тази ще постигнат това. Така че европейската минна индустрия е в добро здраве и се подобрява с всеки изминал ден".

Това, от което наистина се нуждаем, са металите, които да доставят електричество за новата технология, заяви Раховидас.

"Нуждаем се от мед, нуждаем се от никел, от цинк, от литий и имаме нужда от стомана. Нужни са ни тези метали, за да осигурим новата технология. Имаме нужда от тях за възобновяема енергия, за пренос и разпределение, за отопление и охлаждане на домовете. И всички тези неща съществуват в Европа. Днес ги имаме на прага си".

Хората в Европа днес, 500 милиона европейци, искат да знаят откъде идват тези материали, коментира той.

"Извлечени ли са по отговорен и устойчив начин? Хората третират ли се добре? Умирали ли са хора или били ли са наранени при производството на тези неща? Обърнато ли е внимание на околната среда? И в много случаи не сме в състояние да отговорим на тези въпроси. Освен това транспортирането на тези материали по море преди всичко е огромен проблем за околната среда. По-добре да произвеждаме това, което имаме на прага си, доколкото можем".

Мисля, че минната индустрия в България е наистина вълнуваща, имате дълга история, имате страхотна геология, имате компании, които се справят много добре, допълни Раховидас.

"Европа е водеща в света в областта на научните изследвания и развойните дейности, в минните услуги. Ние сме мозъците на индустрията. Ние сме мозъците на инженерството в целия свят. Ние изобретяваме почти всичко. И започваме да прилагаме тези техники много по-ефективно в нашите мини".

Вижте цялото интервю във видеото.