В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

САЩ се опитват да въвлекат Хонконг в търговската война

Деймън Пан, журналист в Хонконг, В развитие, 16.08.2019

14:11 | 16 август 2019
Деймън Пан, журналист в Хонконг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Деймън Пан, журналист в Хонконг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Американският президент Доналд Тръмп се опитва да въвлече и използва Хонконг като коз в търговската война с Китай. Така Деймън Пан, журналист в Хонконг, коментира пост в Twitter на лидера на САЩ от четвъртък, призоваващ китайския държавен глава Си Дзинпин да реши проблемите в Хонконг по хуманен начин, в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

Част от жителите на Хонконг смятат, че Вашингтон може да помогне на ситуацията, други не искат това да се превръща в по-сложен международен проблем, посочи Пан.

„Не е ясно доколко външна намеса, особено такава от САЩ, ще се отрази на исканията на протестиращите и доколко правителството в Хонконг ще бъде готово да ги изпълни“.

Все още не е ясно и как протестите ще се отразят върху икономиката, коментира журналистът.

„Правителството обвини протестиращите за състоянието на икономиката, но това е малко двулично, защото и преди протестите тя показваше признаци на забавяне. Последните прогнози бяха, че икономиката ще нарасне с 0,1% спрямо предходните прогнози за ръст от 1%“.

Според Пан настоящата ситуация в Хонконг напомня на затишие преди буря, тъй като днес няма много протести, но има планирани за събота и неделя.

„Докато правителството не приема исканията на демонстрантите, протестите ще продължат, въпреки че вече са незаконни“.

Военна намеса на Китай може да се случи само по желание на правителството на Хонконг или ако Пекин обяви извънредно положение там, посочи още Пан. Според него сценарият би бил изключително лош, защото ще предизвика кръвопролития и вероятно ще има натиск от страна на военните.