В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Коботите - гъвкави, рентабилни и интуитивни

Разван Исак, мениджър стратегии в Universal robots за ЦИЕ, В развитие, 12.08.2019

14:12 | 12 август 2019
Обновен: 14:12 | 12 август 2019
Разван Исак, мениджър стратегии в Universal robots за ЦИЕ, В развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Разван Исак, мениджър стратегии в Universal robots за ЦИЕ, В развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Коботът сътрудничи на служителите в споделено работно пространство. Ползите за това се изразяват в повече гъвкавост. Не можем да автоматизираме задачите напълно, тъй като винаги има някакъв творчески елемент. Роботът извършва повтаряем тип дейност, а човекът би могъл да наблюдава целия процес и да изпълнява функция, която изисква неговата намеса. Процесът е гъвкав и защото се въвеждат нови промени в различните приложения. Роботът сътрудник може да започне нова задача на всеки 6 месеца. Това мнение изрази Разван Исак, мениджър стратегии в Universal robots за ЦИЕ, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

"Онлайн академията Universal Robots има свободен достъп и съдържа 9 модула. Нашите колаборативни роботи - коботи, бихте могли да свързвате с други устройства, да програмирате хардуера и софтуера им и да създавате  програма".

Пазарът на коботите е нов и се развива бързо, обясни Исак, допълвайки, че работим и живеем в бързопроменяща се среда и ако искаме да сте в крак с новите технологии, коботът е прекрасен начин за това. Коботите се използват основно в производството - в мебелната и автомобилна индустрия, хранително-вкусовата промишленост, при търговски операции. Ползите са и неконвенционални, например - роботи, които да сервират напитки или да правят пици, казва още той.

В Централна и Източна Европа страните инвестират много в увеличаване на своето знание и ползите от коботите, уточни гостът.

"Целта е нашият робот да може да бъде програмиран от всекиго, за което да не са нужни мащабни знания. Започва се с лесни задачи - като преместване на робот от една до друга точка и вдигането на предмети от земята. Необходим е единствено интерес към роботиката. Липсата на опит може да бъде и предимство. Процесът е интуитивен, а роботите са лесни за програмиране. Те могат да бъдат използвани за различни видове задачи и автоматизиране на определени процеси, като така се покрива много по-лесно по-голям набор от продукти".

Коботите са с една от най-добрите възможности за възвръщаемост на инвестицията в сектора, спомена още Разван Исак.

Приносът на робота към изкуството можем да разглеждаме в контекста на изкуството на самото програмиране на робота, разкри мениджърът, пояснявайки, че има роботи, които рисуват картини, близки до произведенията на големи художници, както и такива, които танцуват и дори практикуват йога.