В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Наблюдава се глобален спад на световните борси

Пазарен коментар на Юън Потс от Bloomberg Лондон, „В развитие“, 18.07.2019 г.

15:04 | 18 юли 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Акциите по целия свят бележат спад на фона на задълбочаващите се опасения относно перспективите за корпоративни печалби и световната търговия. Доларът се подхлъзва, докато държавните ценни книжа са стабилни. Така започва своя пазарен коментар Юън Потс от Bloomberg Лондон за предаването „В развитие“.

„Stoxx 600 бележи понижение за втори ден като предупреждения за печалба или спад на продажбите от софтуерния гигант SAP и модната търговска верига Asos изплашиха инвеститорите“.

Изминаха три часа и половина от началото на търговския ден и почти всеки основен пазар е в понижение, като IBEX в Испания е с 1 процентни пункта надолу, а DAX в Германия е в понижение с 8 десети от процента, продължава Потс.

„Основният индекс в Токио се понижи с 2.1% по-рано през деня на фона на докладите, че оперативната печалба на Canon може да спадне тази година. Хонгконг, Шанхай, Сеул и Сидни също са в понижение“.

Поглеждаме към САЩ, където борсата ще отвори по-късно днес, и виждаме, че фючърсите в Nasdaq са в червено, казва още анализаторът. Това е след изненадваща загуба на клиенти в САЩ за Netflix през последното тримесечие. Акциите на Netflix се сриват за часове.

„Търговията с петрол е близо до двуседмичното си дъно. Това е в следствие на увеличаването на запасите от гориво в САЩ и опасенията, че търсенето намалява в най-големия потребител на суров петрол в света. Цената за барел е малко под 57 долара“.

Вижте видео от пазарния коментар.