В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какво предвижда новият здравноосигурителен модел?

Д-р Мими Виткова, председател на УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването, В развитие, 15.07.2019

20:44 | 15 юли 2019
Обновен: 20:47 | 15 юли 2019
Д-р Мими Виткова, председател на УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Мими Виткова, председател на УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новият здравноосигурителен модел ще работи известен период от време. Ако не бъдат верни анализите и разчетите и ако не е ясно предварително какво може да се покрие с вноската от 8%, новите играчи в системата ще бъдат изправени пред доста сериозни финансови предизвикателства. Това каза д-р Мими Виткова, председател на УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

8-процентната вноска води до сериозен дефицит и затруднения в националната каса, заяви Виткова.

"Трябва на национално ниво да се направи гаранционен фонд, който да предпазва осигурените лица от фалити на някои от дружествата. Всяко от дружествата формира технически резерви от премиите".

На практика се излиза от системата за национално договаряне на цените на здравните услуги. Всяко лечебно заведение ще формира свои цени. Няма да се прави остойностяване на основния пакет и няма да има цени по национален рамков договор, обясни тя.

Всяка една от осигурителните компании ще се договаря с всяка болница и всеки лекар, допълни Виткова.

"През последните 30 години държавата не събра експертиза и политическа воля, за да направи това остойностяване, за да имаме приблизителни данни кое колко струва".

Не е работа на застрахователите да разрешават проблемите в здравеопазването, коментира гостът.

"Застрахователите няма как да предоставят липсващите медицински кадри във всяка точка извън големите населени места в страната".

Според нея астрахователите могат с финансови механизми да влияят до известна степен върху качеството, засилвайки контрола върху дейността на лечебните заведения.