В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Истанбул, ЧЕЗ и Volkswagen в борба за събитието на седмицата

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, „В развитие“, 24.06.2019 г.

15:24 | 24 юни 2019
Обновен: 14:45 | 4 юни 2020
Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, „В развитие“, 24.06.2019 г.

Изминалата седмица бе изключително динамична откъм икономически и политически новини, но все пак три важни събития изпъкват над останалите. Това са кметските избори в Истанбул, сделката на Еврохолд за ЧЕЗ и прогнозата на германската преса, че Volkswagen ще избере Турция пред България за строежа на своя нов завод. Главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов коментира всяко едно от водещите заглавия в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Ако можем да перифразираме думите на германския философ Бертолд Брехт, „ако правителството е недоволно от своя народ, то нека го разпуснем и съберем нов народ за себе си“. Така че нека не отписваме напълно Реджеп Ердоган, защото той има опит в промяната на правилата“.

Любопитният въпрос е, дали Ердоган ще се опита да наложи икономически реформи или ще се насочи към политическа такива, след като официално изгуби влиянието си в Истанбул за сметка на Екрем Имамоглу, смята още Попов.

„Handelsblatt прогнозира, че Volkswagen ще избере Турция пред България за новия си завод. Решението няма да се забави чак до есента, а ще бъде през средата на юли“.

Новината от германското икономическо издание надали се е харесала на мнозина у нас, но в анализа си Handelsblatt изтъква някои безспорни предимства на турската страна и в частност на Измир.

„Еврохолд подписа сделка за ЧЕЗ на стойност 335 млн. евро. Това е с 15 млн. евро повече от предполагаемата предложена сума от предходния заинтересован Гинга Върбакова. От чешката компания обясняват по-високата цена с разходи за ребрандиране“.

Това, което предстои пред продажбата на енергодружеството, е одобрението на Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за защита на конкуренцията, отбелязва още Бойчо Попов.