В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Агенцията по заетостта ще подпомага обучения на служители в микро и малки предприятия

Кремена Калчева, главен директор на гл. дирекция "Услуги по заетостта", АЗ, В развитие, 20.06.2019

13:40 | 20 юни 2019
Кремена Калчева, главен директор на гл. дирекция "Услуги по заетостта", АЗ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кремена Калчева, главен директор на гл. дирекция "Услуги по заетостта", АЗ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Агенцията по заетостта стартира предоставянето на финансова подкрепа за заявени от работодателите обучения по ключови компетентности на заети от микро и малки предприятия. Преференцията се предоставя по реда на Закона за насърчаване на заетостта и утвърдения Национален план за действия по заетостта през 2019 г. Повече за мярката разказа Кремена Калчева, главен директор на гл. дирекция "Услуги по заетостта", АЗ, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Целта е да се даде възможност на работодателите да организират и проведат обучения за персонала си, посочи Калчева. Знаем, че именно тези фирми са гръбнакът на нашата икономика, добави тя.

Финансовата подкрепа е в размер на 50% от общата стойност на обучението за ключови компетентности. Право да кандидатстват и да заявят такова обучение имат всички работодатели в микро и малки предприятия, които осъществяват дейност в частния икономически сектор“.

Гостът посочи, че компаниите трябва да отговарят на Общите условия за финансова помощ – да са регистрирани по българското законодателство, да нямат публични задължения и такива към договори, които са изпълнявали към Агенцията по заетостта за субсидирана заетост или за обучение, както и да нямат паралелно финансиране за същите разходи.

Повечето от обученията са за около 30 учебни часа, като цената им е 140 лв. за едно лице. Единствено изключение прави обучението по дигитални компетенции, което е малко по-дълго, а цената за едно лице в него е 250 лв.“.

Калчева поясни, че работодателят поема ангажимент след обучението служителите, участвали в него, да продължат да работят поне 6 месеца в неговата фирма.

Идеята е да се осигури една устойчива заетост и придобитите компетентности и умения реално да допринесат и на самия работодател“.