В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Еврозоната трябва да има инструмент за фискални трансфери

Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси, бивш вицепремиер, В развитие, 18.06.2019

20:00 | 18 юни 2019
Обновен: 20:37 | 18 юни 2019
Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси, бивш вицепремиер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси, бивш вицепремиер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Опитът до момента показва, че Европейският съюз има необходимост от поддържането на финансов инструмент, който да подпомага дадена страна на макроикономическо равнище при нужда, въпросът е колко голям обаче ще бъде той. Това каза Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и финанси, бивш вицепремиер, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Годишно европейският бюджет е между 140 и 150 млрд. евро. При разклащането на дадена страна ще трябва една такава сума или дори по-голяма от нея... Логичният начин е тези пари да не се събират чрез данъци, а да може да набират от пазарите".

Икономическата логика показва, че е добре да има инструмент, който да може да набира голям ресурс бързо на ниска цена от пазарите при нужда и да го трансферира на дадена страна, коментира Калфин. За да се случи това, държавите членки ще трябва да си разделят риска за този дълг, което обаче е нещо, за което Германия отказва да се съгласи като най-голяма икономика в блока, добави той.

Смисълът на един такъв бюджетен инструмент е да подпомага страните на макроикономическо равнище. Обикновено при икономически трудности в дадена държава започват значително да се увеличават лихвите. Очевидно е, че в такава ситуация е необходимо прехвърляне на пари в бюджета, за да може да се обслужва дълга и кредиторите да са по-спокойни“.

Според Калфин въвеждането на данък върху финансовите трансакции няма да е достатъчно, за да замести наличието на такъв инструмент.

„Логичната икономически роля е Европейският стабилизационен механизъм да стане този инструмент. В момента той се пълни с вноски от страните членки, като трябва малко да се усъвършенства и да започне да излиза на пазара“.