В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

След 15 години в НАТО: Алиансът даде безпрецедентна сигурност на България

Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, В развитие, 04.04.2019

20:25 | 4 април 2019
Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България трябва да е щастлива от членството си в НАТО, тъй като Алиансът дава неимоверни гаранции за сигурността на страната, които тя не би могла да постигне по какъвто и да е друг начин. Това каза проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев.

Гостът подчерта, че всяка страна членка на НАТО трябва да има своя принос за дейността на Алианса.

„Начините да допринесеш са много, не само финансови. В някои от тях България стои по-добре, например с приноса си към операции. Страната допринасяше за сигурността на Западните Балкани и югоизточна Европа като цяло, за операциите в Афганистан, в Средиземно море и други мисии още преди членството си в Алианса... Доказахме, че българската армия може да има ценна роля за операциите на съюза“.

Според Тагарев присъединяването на България към НАТО е укрепило южното крило на Алианса, свързвайки и Гърция и Турция по сухопътен начин с останалите им съюзници.

Гостът посочи, че действията на Русия засягат членовете на НАТО, включително и България, и то с методи като пропаганда и дезинформация.

Алиансът много дълго време разглеждаше Русия като потенциален партньор... Страната изигра немалка роля в осигуряване на достъп до Афганистан например... Много политици със съжаление констатираха агресивното поведение на Москва и необходимостта то да се промени“.