В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

КЗК: Имаме убедителни индикации за наличието на картелно споразумение

В развитие, 25.02.2016

18:28 | 25 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На този етап ние смятаме, че имаме убедителни индикации за наличието на картелно споразумение между няколко компании. Това заяви Марио Гаврилов, говорител на КЗК, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria, посочвайки, че днес КЗК е приела секторен анализ на пазара на горива.

„В резултат на което започваме конкретно производство срещу 7 от фирмите, които оперират на българския пазар. Също така започва и едно производство за установяване на злоупотреба с господстващо положение от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД“.

По думите на говорителя на КЗК в дълъг период от време през 2014-2015 цените на производител и цените на едро се движат симетрично една спрямо друга, докато цените на дребно остават на значително високи нива. "Ако до този момент основният пай от печалбите е оставал в търговците на едро, в един момент най-печеливши са били търговците на дребно", обясни още той. 

Марио Гаврилов посочи още, че фирмите, срещу които започва производство за картел, в продължение на дълъг период са поддържали едни и същи ценови равнища макар, че са имали и други доставчици освен „Лукойл България“.  "За нас е доста обезпокоително и говори евентуално за споразумение между тях“, каза още той.

Вижте целия коментар във видеото: