В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Как София се превърна в град на знанието?

Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Sofia Investment Agency, В развитие, 28.02.2019

19:56 | 28 февруари 2019
Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Sofia Investment Agency. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Sofia Investment Agency. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Индустриите в София извървяха един дълъг път, a към момента голяма част от тях (IT секторът, аутсорсингът) са индустрии на знанието. Така и столицата стана един чудесен пример за град на знанието. Това каза Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Sofia Investment Agency, в интервю за репортера на Bloomberg TV Bulgaria Хюлия Айваз от конференцията „Knowledge City 2019 – градове на бъдещето“, организирана от Investor Media Group.

Според Данаилов няма конкретна технология, задължителна за интелигентните градове. По-скоро те трябва да разчитат на всякакъв вид иновации, за да управляват успешно инфраструктурите си, добави той.

Бизнесът осъзнава необходимостта от интелигентни решения, защото те подобряват качеството на живот. Хората са основният актив, на който разчитат и градовете на знанието“.

Данаилов посочи, че тенденцията за т.нар. „изтичане на мозъци“ е вече преодоляна в големите градове у нас.

„В България вече има много добри предпоставки за кариерно развитие, създаване на семейство, стартиране на бизнес. Негативният тренд е преодолян в София, още повече, че и много чуждестранни граждани също избират столицата за свой дом. Други по-големи градове също представляват интерес за тях. Промяната трябва да стане валидна за цялата страна“.

Вижте повече във видео материала.